blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG pytonsvk
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
pytonsvk



Need for Speed…je z nej Shit?
pridal pytonsvk 10.2. 2015 o 3:05



Legenda. Tak sa zvykne hovorit niekomu alebo niečomu, kto zmení resp. vážne zasiahne do priebehu odvetvia v ktorom sa nachádza, píše históriu dalo by sa povedať. Značka Need for Speed je legenda a s ňou aj prvá polovica hier s týmto názvom. Tvorila žáner “áut” a “pretekov” na videoplatformách od svojej prvej časti z roku 1994.

 

V súčasnosti to už ale nie je tak ružové. Vždy keď vychádza nová časť (v súčasnosti už má na konte 21! dielov) nad tým premýšlam. Séria ktorá kvalitatívne upadla do priemeru, ktorá chrlí každý rok nový diel, ktorá na fórach dostáva od hráčov totálne “vyžrať” a ktokoľvek kto hral predchádzajúci diel už nadáva na ten budúci. Ako je možné, že ten nový diel vydá? Že sa predáva? Kto to preboha kupuje? :D

 

Vyskúšam nový diel a hovorím si, už to nie je NFS Porsche (doplň akýkoľvek diel po Most Wanted 2005). Kedy začala táto značka upadať? Čo sa stalo. Znova Electronic Arts (čítaj The Devil corp.) zničilo dalšiu značku? (o tom možno inokedy).

 

A potom ma to napadne. Ona stále bola taká. Len prostredie sa zmenilo, my sme sa zmenili a.k.a nahrali sa závodných áut dosýta. V 90 rokoch ste mali na výber NFS, Test Drive a Ridge Racer na PSko. A to bolo všetko. NFS proste vtedy vyzeralo ako zjavenie a pre niekoho kto hral autá na Commodore alebo Atari (teda obdĺžnik s dvoma čiernymi bodkami napravo a naľavo) to bolo niečo neuveriteľné a znamenalo to vstup do racing žánru.

 

Diely 2,3,4,5 mali svoje chyby ale nemali konkurenciu. Boli to najlepšie arkádové autá na trhu. O ničom lepšom ste nevedeli lebo to neexistovalo. Každý nový diel ste očakávali pretože kvalita bola zaručená. NFS bol pojem. So vstupom filmovej série Fast and Furious sa EA podarilo značku držať na vrchole, diely z prostredia nelegálnych závodov boli originálne, osviežujúce a jedny z najlepších. Ak k tomu pripočítate široko-ďaleko najlepšie soundtracky v odvetví nebolo o čom.

 

Ale povedzme si to na rovinu. Autá nie sú strieľačky, šport alebo rpg. Grafika nalešteného auta už krajšia nebude, fyzika končatín neexistuje, dej s autom mizivý (ak nemáte KITA :) ) a nevystačíte si zmenou prostredia ako napr. Call of Duty alebo Assassin’s Creed. Ako vylepšíte autovú arkádu? Nápady ktoré ste mali, ktoré Vám vyniesli legendárny status sa už minuli, boli úspešné a vy ich recyklujete.

 

To ale neznamená, že sú tie hry zlé. Len už sme ich raz hrali. Tak načo. Nuda. Ale pre niekoho kto v živote nikdy nehral autá, ako ja pred 20 rokmi, preňho je možno nový NFS ako zjavenie. Možnosť utekať pred policajtmi? Byť policajt a zapnúť sirénu? Nastriekať a vytuniť si auto? Proste wow. Tak už viem kto kupuje tie nové časti :D To, že už nás nebaví rezať zákruty v 160tke neznamená, že sa má hra zmeniť. Niekoho, tak ako za našich čias to stále evidentne baví. My ostatní si zahráme radšej forzy, gran turismá alebo čokoľvek z PC simulátorov, dospelšie veci ;)

 

Need for Speed nie je shit. Nikdy ním nebol a kým bude robiť dobré arkády ani nebude. Need for Speed je už bohužial iba jedným z mnohých hráčov na trhu. Na obrovskom trhu, kde autá už nie sú iba “autá”, ale simulácie, semi-simulácie, street racingy, arkády, offroady a bohvie čo ešte.

 

Stále čakáme na nejaký úžasný diel z ktorého budeme paf. A je to naša vlastná chyba. Naše očakávania sú veľké, pretože NFS je proste pojem, NFS boli “autá”, ktorá nás naučili hrať autá :) Tieto očakávania sú ale nereálne a nám neostáva nič iné iba sa s tým zmieriť, neočakávať a možno niekedy skúsiť nový NFS, napr. NFS Underground 3 v roku never :D

 

 

 

Aký je Váš názor na Need for Speed a “autá” všeobecne?



Prístupov 5706
Kvalita článku
(80%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Need for Speed…je z nej Shit?
[ 10.2.2015] (príspevkov 0)